utolsó frissítés: 2024-04-19

Allium ursinum

medvehagyma; vadfokhagyma

  • Cserépméret:
  • Állapot:
  • Jellemzők
  • Több információ
  • Társítás
Virágzási idő I. II. III. IV. V. VI. VII. VIII. IX. X. XI. XII.
Virágszín fehér
Lombszín: zöld
Fényigény:
Vízigény:
Talaj tápanyagtartalma: normál
Teljes magasság (cm): 25
Lombmagasság (cm): 15
Tőtávolság (cm): 20
Darab / m2: 25
Kiültetési javaslat: 3
Igények:
Talaj kémhatása: normál Talajtípus: normál kerti talaj Télállóság: Z5
Felhasználás:
Felhasználási csoportok:
Kertstílusok évelői:
parasztkerti évelők; természetközeli kert (vadasan); modern (minimalista)
Élőhely:
Európában vadon elóforduló fűszer - és gyógynövény.
Nevét azért kapta, mert termését a barnamedvék, vaddisznók előszeretettel fogyasztják.
Fehér, megnyúlt buzogány alakú hagymájából két nagy, tojásdad alakú, végén kihegyesedő 15-25 cm hosszú tőlevelet hoz.. Virágrügyeit két hártyaszerű, barna buroklevél védi.
Erősen fokhagyma illatú levelei kora tavasszal már láthatóak, nyár közepére elszáradnak. Hosszú levélnyélen 5-25 cm hosszú és 2-5 cm széles elliptikus levéllemez, hegyes csúcsú, keskenyedű vállú.
Fehér, ernyős virágzat. A lepellevelek 6-12 mm hosszúak, a virágkocsányok 1-2-szer hosszabbak a lepelnél.
Tokterméssé alakul.
Nedves, árnyas erdőkben érzi jól magát, enyhén savas talajban.
Nyár közepétől visszahúzódik. Hazánkban főleg gyertyános, tölgyes vagy bükkös erdők tavaszi aljnövényzete, tömegesen megtalálható a Mecsekben.
Gyógynövényként ismert. Levelei virágzás előtt gyűjthetőek, hagymája a fokhagymához hasonlóan használható. Vértisztító, étvágyjavító, vérnyomáscsökkentő, közérzet javító hatása ismert. Leveleit lefagyasztva ajánlott tartósítani.
Kertünkben olyan helyre ültessük ahol visszahúzódás után nem bolygatjuk. Hagymájáról és magról is könnyen és gyorsan szaporodik. Természetes élőhelyéhez hasonló területre ültessük.
A védett területek kivételével hazánkban még szabadon gyűjthető. Vigyázzunk, ne tévesszük össze a gyöngyvirág levelével!! Legbiztosabb támpont a medvehagyma levelének erős fokhagyma illata.