utolsó frissítés: 2024-05-21

Dicentra spectabilis

nagy szívvirág

  • Cserépméret:
  • Állapot:
  • Jellemzők
  • Több információ
  • Társítás
Virágzási idő I. II. III. IV. V. VI. VII. VIII. IX. X. XI. XII.
Virágszín rózsaszín
Lombszín: zöld
Fényigény:
Vízigény:
Talaj tápanyagtartalma: magas
Teljes magasság (cm): 80
Lombmagasság (cm): 60
Tőtávolság (cm): 50-60
Darab / m2: 3-4
Kiültetési javaslat: I
Igények:
Talaj kémhatása: normál Talajtípus: normál kerti talaj Télállóság: Z5
Felhasználás:
Felhasználási csoportok: évelőágyba ültethető
Kertstílusok évelői:
parasztkerti évelők; japánkert; természetközeli kert (vadasan)
Élőhely:
Természetes élőhelye Szibéria - Japán - Észak-Kína - Korea. Itt üde talajú erdők szegélynövénye. Elsősorban félárnyékos, árnyékos helyet kedvel és folyamatosan üde talajt. Nem tűri télen a sok nedvességet nyáron pedig a száraz viszonyokat. Életritmusára egyébként is jellemző, hogy a nyári melegben teljesen visszahúzódik, ezért olyan növénypartnereket kell mellé választani amelyek később hajtanak ki és üres helyét eltakarják. Nagyobb termetű Hosta fajták, Gerániumok, Astilbék és páfrányok kiváló partnerei. Együtt virágzó partnereknek tavaszi hagymásokat ültethetünk közelébe.
Megjelenése és habitusa nagyon elegáns és látványos. Rizómájából kihajtó, kezdetben bordó hajtásai üregesek, elegáns ívben kihajolnak és rajtuk lapított formájú, szív alakú virágok függenek, mint gyöngyszemek a nyakláncon. A virágok külső szirma sötétrózsaszín, a belső fehér. Szélvédett, árnyas és üde területen virágzása 4-6 hétig is eltarthat. Ültető talaja legyen mélyrétegű, morzsalékos és magas tápanyag tartalmú.
A növény már 1816-ban megjelent Európában egy gyüjtő jóvoltából, majd feledésbe merült. 1846-ban Robert Fortune gyűjtötte be újra Kushan-szigetén és ekkor indult el "kerti karrierje" Európában és az egész világon, napjainkig nagyon kedvelt évelőágyi növény. Nemcsak a japán stílusú kertek, de Magyarországon a parasztkertek elterjedt növénye volt, erről a virágról sokunknak a nagymamája, dédmamája előkertje juthat eszébe. Nagyon hosszú életű évelő.
Nagy-Britanniát is meghódította, kiváló tulajdonságai miatt elnyerte az RHS (Royal Horticultural Society) AGM (Award of Garden Merit) díját.
Sokáig a szívvirág (Dicentra) nemzetségbe sorolták, ám 1997-es molekuláris genetikai viszgálatok kimutatták különbözőségét a nemzetségtől, így most a Lamprocapnos nemzetség egyetlen tagja.Időbe telik amíg a kertészek megjegyzik ezt a nevet. A mákfélék (Papaveráceae) családjába tartozik, egyeseknél bőrirritációt okozhat a növénnyel való érintkezés izokinolin - alkaloidtartalma miatt.