utolsó frissítés: 2024-05-03

Camassia leichtlinii

'Alba'

prérigyertya

  • Jellemzők
  • Több információ
  • Társítás
Virágzási idő I. II. III. IV. V. VI. VII. VIII. IX. X. XI. XII.
Virágszín fehér
Lombszín: zöld
Fényigény:
Vízigény:
Talaj tápanyagtartalma: normál
Teljes magasság (cm): 70
Lombmagasság (cm): 30
Tőtávolság (cm): 30
Darab / m2: 10-12
Kiültetési javaslat: I-II
Igények:
Talaj kémhatása: normál Talajtípus: agyagos; normál kerti talaj Télállóság: Z6
Felhasználás:
Felhasználási csoportok: vízpartimitátorok (mesterséges vízpart); évelőágyba ültethető
Kertstílusok évelői:
parasztkerti évelők; prérikert; természetközeli kert (vadasan)
Élőhely:
  • A Camassia leichtlinii 'Alba' kb. 10 nappal később virágzik, mint a kék alapfaj.
  • Elterjedése: Észak- Amerika nyugati partvidéke ( British-Columbia, Washington, Oregon és Kalifornia államok).
  • A Camassia nemzetségnév a növény őslakos indián nevéből ( kamas vagy quamash) származik. A leichtlinii fajnevet Maximiliam Leichtlin német botanikus (1831 - 1910, Baden Baden) tiszteletére kapta, aki a hagymás növények lelkes nemesítője és termelője volt.
  • A Camassia nemzetség hagymái (köztük a C. leichtlinii is) táplálékforrás volt egyes őslakos észak-amerikai indiánok számára. Talán az életüket is köszönhetik neki a Lewis és Clark-expedíció tagjai (Meriwether Lewis és William Clark), akik 1804 és 1806 között Thomas Jefferson elnök megbízásából vezettek expedíciót Észak-Amerika nyugati részének felfedezésére az 1803-ban Franciaországtól megvásárolt Louisana-n keresztül. Az expedició során megesett, hogy annyira éheztek, hogy már a lovaikból fogyasztottak, amikor az indián őslakosság Camassia hagymából főzött étellel mentette meg őket az éhhaláltól. 1806-ban Meriwether Lewis így ír a Camassia-ról: "Közelről a színe ragyogóan tiszta vízű tavakra emlékeztet:" (Megjegyzés: A Lewisia - dohánygyökér nemzetségnévvel Meriwether Lewis emlékének adóznak).
  • Nedves réteknövénye, napos, félárnyékos fekvésben, jó vízáteresztő talajba ültessük. A vegetáció elején rendszeres nedvességre van szüksége, de virágzás után elviseli a szárazabb körülményeket is, mivel ekkor már a növény visszahúzódik.
  • Vadvirágos rétekre, borderágyakba, vízpartra ültessük. Ágyásban úgy válasszunk partnert mellé, hogy az a Camassia elvirágzása után is takarja a visszahúzódó növény helyét.