utolsó frissítés: 2024-07-15

Panicum virgatum

'Nosferatu'

vesszős köles

  • Jellemzők
  • Több információ
  • Társítás
Virágzási idő I. II. III. IV. V. VI. VII. VIII. IX. X. XI. XII.
Virágszín barna
Lombszín: ezüstszürke
Fényigény:
Vízigény:
Talaj tápanyagtartalma: normál
Teljes magasság (cm): 80
Lombmagasság (cm): 70
Tőtávolság (cm): 30
Darab / m2: 7-9
Kiültetési javaslat: I-II
Igények:
Talaj kémhatása: normál Talajtípus: agyagos; homokos; normál kerti talaj Télállóság: Z5
Felhasználás:
Felhasználási csoportok: edényes beültetésekhez; évelőágyba ültethető
Kertstílusok évelői:
kavicskertek; prérikert; modern (minimalista)
Élőhely:
Jellemzők: Lengyel nemesítésű új fajta, Katarzyna és Tomasz Grochowscy szelektálta alacsony növekedésű atraktív díszfű. Szára kékeszöld, de a levelek vége mélybordóra színesedik. A fajtanevét híres filmkarakter, az 1922-es német némafilm vámpírjáról, Nosferatu-ról kapta. Kis termete és dekoratív megjelenése akár edényes ültetésbe is perspektivikus évelővé teszi.

A kölesek több száz faja mérsékelt és trópusi területeken él, Észak-Amerika füves sztyeppéinek sok elemét adják, így nálunk is megfelelő klímát találnak hasonló klímánkon. Gazdasági oldalról is értékes nemzetség: Ázsiában, Afrikában, de Európában is termelik mint élelmiszer, egyes fajok biomasszája is igen nagy mennyiségű, és persze a díszfüvek között fontos szerepük van a tájépítészetben. A magas növekedésű fajták jó búvóhelyet nyújtanak az apró énekesmadarak számára, de eleséget is jelentenek a szűkösebb őszi-téli időszakban.

Erős gyökérzetüknek köszönhetően tágtűrésű nemzetség, az egyéves fajokon át évelőkig. Jól bírják a szárazságot, és kifejezetten igénylik a napos helyet annak ellenére, hogy sokféle környezetben megállják helyüket. A városi környezetet is bírják, sótűrőek.

Legtöbbször a P. virgatum fajtáival találkozni, ami Észak-Amerikai alapfaj. A Sziklás-hegység keleti oldalán Dél-Kanadától egészen Közép-Amerikáig elterjedt, nagy földrajzi szélessége a jó adaptálódó képességét is jelzi.

Kora tavasszal vagy kora ősszel érdemes telepíteni, begyökeresedés után azonban kevés törődést igényel. Ahogy melegebbre vált az idő, erőteljes növekedésnek indulnak felfelé törő szárai. Elszáradt lombját elég tavasszal visszavágni, bugái a tél folyamán is díszítenek. Csoportosan vagy nagyobb tömegben érdemes akár más nagyobb termetű füvekkel kombinálni.