utolsó frissítés: 2024-04-18

Persicaria amplexicaulis

'Golden Arrow'

szárölelő keserűfű

  • Jellemzők
  • Több információ
  • Társítás
Virágzási idő I. II. III. IV. V. VI. VII. VIII. IX. X. XI. XII.
Virágszín piros
Lombszín: sárga
Fényigény:
Vízigény:
Talaj tápanyagtartalma: normál
Teljes magasság (cm): 90
Lombmagasság (cm): 60
Tőtávolság (cm): 50
Darab / m2: 2-3
Kiültetési javaslat: I-II
Igények:
Talaj kémhatása: normál Talajtípus: agyagos; homokos; normál kerti talaj Télállóság: Z4
Felhasználás:
Felhasználási csoportok: vízpartimitátorok (mesterséges vízpart); évelőágyba ültethető
Kertstílusok évelői:
kavicskertek; modern (minimalista)
Élőhely:

A 'Golden Arrows' világoszöld-sárga lombú fajta, a napégést elkerülendő félárnyékos helyet válasszunk számára. Reggeli vagy délutáni fényben is jól mutat, bokros és állékony de laza lombú, 80-90cm magas.

Egy igazán praktikus évelő, a Himalája térségében honos (Afganisztán-Pakisztán, Nepál, Nyugat-Kína) Persicaria amplexicaulis. Sok helyen Polygonum esetleg Bistorta amplexicaulis néven ismerik. A nemzetség több tagja hazánkban is honos, mocsarak, árterek, félárnyékos üde helyek nem látványos, de gyakori növénye.
Bár az alacsonyabb, bokrosabb fajtákból lehet balkonnövényt is nevelni -’Golden Arrow’, ’Pink Elephant’ – de habitusa és virágzatai az ágyásban teszik igazán értékessé, jól társítható évelő. A fehértől a rózsaszínen át a sötét pirosig találjuk fajtáit, hosszúkás felfelé törő virágzatait pedig nagy számban emeli a lomb fölé. Nyár közepétől egészen őszig díszít, a fagyok érkeztével barnul le a lombozat, majd tavasszal talajszintről hoz új hajtásokat, amit nem siet el: eleinte kicsit lassacskán növekszik. Félárnyékos vagy napos helyeket preferál, de napon mindenképp a nedvesebb talajokat kedveli. De hogy miért is jó egy összeültetésben? Egyrészt kifejezetten hosszan virágzik, másrészt habitusa miatt jól társítható: vertikális virágzatai elütnek a megszokott formáktól, ahogy összenő a társításban -akár apró fehér virágokkal vagy füvekkel- kellemes hatást nyújt. Magassága szintén praktikus, 80-120cm környékén számos más növényt találni a társításához, sokféle élőhelyen megtalálja a helyét.

Lazább lombja miatt a nagyon erős szeleknek nem érdemes kitenni, ültetni kisebb csoportokba ajánlott. A fajták között magasságban színárnyalatban és habitusban is akad különbség, ezek fotón nem mindig jelentősek. Újabban több fajtával is találkozni, perspektivikus növény lehet a kerttervezők körében.