utolsó frissítés: 2024-06-19

Pennisetum advena

'Rubrum'

egynyári tollborzfű

  • Jellemzők
  • Több információ
  • Társítás
Virágzási idő I. II. III. IV. V. VI. VII. VIII. IX. X. XI. XII.
Virágszín barna
Lombszín: bordó
Fényigény:
Vízigény:
Talaj tápanyagtartalma: normál
Teljes magasság (cm): 140
Lombmagasság (cm): 130
Tőtávolság (cm): 60
Darab / m2: 4-5
Kiültetési javaslat: I-II
Igények:
Talaj kémhatása: normál Talajtípus: homokos; normál kerti talaj Télállóság: Z9
Felhasználás:
Felhasználási csoportok: edényes beültetésekhez; évelőágyba ültethető
Kertstílusok évelői:
kavicskertek; japánkert; modern (minimalista)
Élőhely:
Jellemzők: Bár évelő növény, nem hidegtűrő, azért nálunk egyévesként ültethető. Átteleltetéséhez téli védelem szükséges, vagy edénybe-dézsába ültetve teleltethető zárt helyen is. Lombja pirosas, szinte bordós, őszre teljesen bevörösödik, árnyalataiban a virág is hajlik a lomb felé, lilás majd barnás. Egynyári vagy évelőágyások dísze, sötét lombja különleges dísz, bugái bókolók. A hivatalos nevezéktan a P. advena-t külön fajként kezeli, több helyen a P. macrostachyum és a P. setaceum hibridjeként tartják számon.

A fűfélék (Poaceae) faj és fajtagazdag körét a tollborzfüvek tovább szélesítik. A nemzetség évelő és egy éves fajokat is magába foglal, az alapfajok száma a százat is meghaladja. Nevük latin eredetű, a penna (madártoll) és a seta (sörte, szőr) tagokból áll, a virágzatot jellemzi. Világszerte a szubtrópusi és a mérsékelt övben elterjedtek, változatos magasságú füvek.

Legtöbbször a nyár végi-őszi virágzású P. alopecuroides és a valamivel korábban, a nyár folyamán virágzó P. orientale fajtáival találkozni. A fagyérzékeny, emiatt egyévesként használatos fajok a P. macrourum, a P. villosum és az általában erőteljesen bordós lombú P. advena.

Őszi telepítés esetén a fagyok előtt legalább egy hónappal érdemes elvégezni a kiültetést, mindenképpen napos, de jó vízelvezetésű helyet válasszunk. Begyökeresedésük után elviselik a szárazabb, extenzív körülményeket is, a túlságosan száraz helyeken biztosítsunk minimális öntözést, fajtól, fajtától függően akár közterületekre vagy edényes ültetésre is ajánlhatók.

Keskeny levelük, puha, könnyed bugájuk kisebb csoportokba vagy tömegesen ültetve látványos, de visszafogott textúrát ad.