utolsó frissítés: 2024-06-19

Pennisetum alopecuroides

'Burgundy Bunny'

tollborzfű

  • Cserépméret:
  • Állapot:
  • Jellemzők
  • Több információ
  • Társítás
Virágzási idő I. II. III. IV. V. VI. VII. VIII. IX. X. XI. XII.
Virágszín barna
Lombszín: bordó
Fényigény:
Vízigény:
Talaj tápanyagtartalma: normál
Teljes magasság (cm): 40
Lombmagasság (cm): 35
Tőtávolság (cm): 35
Darab / m2: 7-8
Kiültetési javaslat: I-II
Igények:
Talaj kémhatása: normál Talajtípus: normál kerti talaj Télállóság: Z5
Felhasználás:
Felhasználási csoportok: támfalak és flórakosarak beültetése; edényes beültetésekhez; évelőágyba ültethető
Kertstílusok évelői:
kavicskertek; modern (minimalista)
Élőhely:
A Pennisetum alopecuroide 'Burgundy Bunny' a P. a. 'Little Bunny' természetes mutációja, amire Lorne Blackman ( Walla Walla Nursery - USA ) figyelt fel a kertészetben termesztett állományban 2005-ben. 2009-ben nyújtották be a szabadalmi kérvényt és 2011-ben kapták meg rá a szabadalmat.

Alacsony tollborzfű fajta, különlegességét a bordós lombszíne adja. Mint más Pennisetum, későn hajt tavasszal, alacsony termete akár szegélynövényként is használhatóvá teszi, ahol különösen jól kiemeli sötét-tarka lombját.

A fűfélék (Poaceae) faj és fajtagazdag körét a tollborzfüvek tovább szélesítik. A nemzetség évelő és egy éves fajokat is magába foglal, az alapfajok száma a százat is meghaladja. Nevük latin eredetű, a penna (madártoll) és a seta (sörte, szőr) tagokból áll, a virágzatot jellemzi. Világszerte a szubtrópusi és a mérsékelt övben elterjedtek, változatos magasságú füvek.

Legtöbbször a nyár végi-őszi virágzású P. alopecuroides és a valamivel korábban, a nyár folyamán virágzó P. orientale fajtáival találkozni. A fagyérzékeny, emiatt egyévesként használatos fajok a P. macrourum, a P. villosum és az általában erőteljesen bordós lombú P. advena.

Őszi telepítés esetén a fagyok előtt legalább egy hónappal érdemes elvégezni a kiültetést, mindenképpen napos, de jó vízelvezetésű helyet válasszunk. Begyökeresedésük után elviselik a szárazabb, extenzív körülményeket is, a túlságosan száraz helyeken biztosítsunk minimális öntözést, fajtól, fajtától függően akár közterületekre vagy edényes ültetésre is ajánlhatók.

Keskeny levelük, puha, könnyed bugájuk kisebb csoportokba vagy tömegesen ültetve látványos, de visszafogott textúrát ad.