utolsó frissítés: 2024-07-15

Achillea ptarmica

'Peter Cottontail'

kenyérbél cickafark

  • Cserépméret:
  • Állapot:
  • Jellemzők
  • Több információ
  • Társítás
Virágzási idő I. II. III. IV. V. VI. VII. VIII. IX. X. XI. XII.
Virágszín fehér
Lombszín: zöld
Fényigény:
Vízigény:
Talaj tápanyagtartalma: normál
Teljes magasság (cm): 70
Lombmagasság (cm): 50
Tőtávolság (cm): 40
Darab / m2: 6-7
Kiültetési javaslat: I-II
Igények:
Talaj kémhatása: normál Talajtípus: normál kerti talaj Télállóság: Z4
Felhasználás:
Felhasználási csoportok: edényes beültetésekhez; évelőágyba ültethető
Kertstílusok évelői:
parasztkerti évelők; természetközeli kert (vadasan)
Élőhely:
Az Achillea nemzetség közel kétszáz fajt foglal magába, és mind az északi féltekén honos, főként Eurázsiában és Amerikában. Nevét a legnagyobb görög harcosról, Achilleusról kapta, mert állítólag a harctéren szerzett sebeiket e gyógynövénnyel kezelték katonái. A népi gyógyászatban jól ismert nemzetség, de a dísznövények közt is kitűnően megállja a helyét. Kereskedelmi forgalomban legtöbbször az A. millefolium, A. filipendulina, A. ptarmica és fajtáik szerepelnek, illetve egyes hibridek, melyek nemesítésében Ernst Pagels is úttörő szerepet játszott.

A kenyérbél cickafark Európában is honos, az A. millefoliumtól eltérő habitusú, kevésbé ismert, de igen attraktív évelő. Üdébb, kissé vizesebb-láposabb területeken él, ennek megfelelően a többi cickafarkhoz képest kissé nagyobb a vízigénye, de a jó vízelvezetésű talajra ugyanúgy szüksége van.

Fehér virágú, a fajták sokszor teltvirágúak, ahogy a ’Peter Cottontail’ is. Nevét egy mesefilm kitalált nyúl figurájáról kapta, az 1910-es évek Amerikájából. A Walters Garden 2020-ban bejegyzett fajtája, nemesítője H. Hansen.

Élénkzöld fényes lombja felett elágazó virágzata hófehér, telt virágokat tart 65-75cm magasan. Növekedése bokros, terjedő tövű. Virágzáskor szárítva jó virágkötészeti alapanyag is, de az évelőágyat is kiválóan díszíti, színe könnyedén társítható más évelőkkel. Nagyobb edénybe ültetve akár dézsásként is érdemes megpróbálni, egy-egy macskamentával, zsályával mutatós folt lehet a teraszon. Napos vagy félárnyékos helyekre ültethető, visszavágva gyengébb másodvirágzásra is lehet számítani késő nyáron, kora ősszel.