utolsó frissítés: 2024-07-15

Anemone hupehensis

'Fantasy Jasmine'

kínai-; őszi szellőrózsa

  • Jellemzők
  • Több információ
  • Társítás
Virágzási idő I. II. III. IV. V. VI. VII. VIII. IX. X. XI. XII.
Virágszín rózsaszín
Lombszín: zöld
Fényigény:
Vízigény:
Talaj tápanyagtartalma: magas; normál
Teljes magasság (cm): 45
Lombmagasság (cm): 35
Tőtávolság (cm): 40
Darab / m2: 5-8
Kiültetési javaslat: I-II
Jellemzők: A 'Fantasy' sorozat tagja, alacsony növekedésű, egyszerű virágú. Finoman csíkozott rózsaszín szirmainak széle fehéres körvonalú, gazdagon hozza a virágokat.

Története egészen a görög mitológiáig, szépségéről híres Adonishoz nyúlik vissza. (Érdemes megjegyezni, hogy Adonishoz egy másik nemzetség, a kökörcsinek botanikai neve is kötődik.) Aphrodité beleszeretett a megnyerő Adonisba, akit egy vadkan képében Apollón vagy Arész halálosan megsebesített. Aphrodité ezt meglátva nektárt szórt a kifolyó vérbe, ebből törékeny bíbor virágok nőttek, minek könnyű szirmait a szél elröpíti: ők a szellőrózsák.

Aphrodité utánament az alvilágba, de Perszephoné is beleszeretett, s nem akarta felengedni az ifjút. A vitát Zeusz döntése zárta: Adonisnak az év harmadában az alvilágban Perszephonéval, másik harmadában Aphroditéval a föld színén kell lennie, a maradék harmadban pedig saját döntése szerint, így ezt a harmadot is Aphroditéval töltötte. A legenda szerint így születtek a szellőrózsák.

Az A. hupehensis eredetét tekintve távolabb esik a görög mitológiától, Ázsiából származik, a kínai Hupej tartomány környékéről, fajspecifikus nevét is innen kapta. Megtévesztő módon sok helyen japán szellőrózsaként találkozni vele, mivel nagy népszerűségének köszönhetően japánból került be Európába.

Viráguk ősztől kiemelkedik a lomb fölé, a legtöbb évelő elnyílása után mutatós dísz a kertben. Levele sötétzöld, három karéjból áll, kissé érdes. Hosszú életű növény, tarackokkal növekszik a tő, idővel terebélyessé válik. Kisebb csoportokba ültetve kellemes őszi virág az ágyásokban.

A fajták fehér és rózsaszín árnyalatokban virágoznak, magasságuk 50-120cm között változik. A magasabb fajtákat szeles helyekre ne ültessük, mert viráguk könnyebben eldől. Napos fekvésű helyen figyelni kell, hogy a talaj ne száradjon ki, félárnyékos, árnyékos helyeken is üde, de jó vízelvezetésű talaj szükséges, ellenben a túlzott téli csapadék gondot okozhat. A lisztharmat késő ősszel károsíthatja lombját, ezért kerüljük a túl tömött, sűrű ültetést, hogy a levegő elmozdíthassa a légnedvességet.