utolsó frissítés: 2024-04-19

Hosta

'Regal Splendor'

  • Jellemzők
  • Több információ
  • Társítás
Virágzási idő I. II. III. IV. V. VI. VII. VIII. IX. X. XI. XII.
Virágszín lila
Lombszín: sárga zöld tarka
Fényigény:
Vízigény:
Talaj tápanyagtartalma: normál
Teljes magasság (cm): 120
Lombmagasság (cm): 90
Tőtávolság (cm): 100
Darab / m2: 1-2
Kiültetési javaslat: I-II
Igények:
Talaj kémhatása: normál Talajtípus: normál kerti talaj Télállóság: Z5
Felhasználás:
Felhasználási csoportok: vízpartimitátorok (mesterséges vízpart); évelőágyba ültethető
Kertstílusok évelői:
japánkert
Élőhely:
Nemesítő: Walters Gardens Inc. (1987)
Levél: Ezüstös, nagy méretű, szélén keskeny krémszínű sávval. Felfelé törő merev levélnyele robosztussá teszi, nagy termetű, naposabb helyre is ültethető.
Virág: Levendula színű.

U.S.A. év fajtája 2003

Kelet-Ázsiában, Korea, Kína és Japán területein honos lágyszárú, árnyéktűrő évelő. Korai európai leírását a 17. században a német természettudós, Engelbert Kaempfer adta meg, de az első növények a 18. században kerültek a kontinens botanikus kertjeibe, elsőként Párizsba. Jelenleg is érvényes tudományos nevét újabb évszázad elteltével kapta, a horvát származású osztrák botanikus-doktor Nicolaus Thomas Host tiszteletére. Hollandiába Philipp Franz von Siebold szenvedélyes munkájának köszönhetően az 1840-es években kerültek az első árnyékliliomok, melyeket több éves Japán útjai során gyűjtött. Saját kertészetébe is foglalkozott velük amellett, hogy több botanikus kertnek küldött példányokat, illetve fajtákat nemesített, nevét és munkásságának emlékét többek között a H. sieboldiana őrzi.
 
A manapság fellelhető gazdag fajtakínálat már a huszadik századi hibrid nemesítésnek köszönhető, a jelenleg számlált 23 alapfajon túl több mint 12.000 fajtát állítottak már elő, Európába kerülése után nem sokkal Észak-Amerikába is eljutott, ahol szintén közkedvelt évelővé vált.
 
Árnyékos, félárnyékos helyek jó talajtakarója, fajtától függően árnyékosabb évelőágyásokban is jól mutat. Hosszú életű, a tövek 3-4 év alatt érik el maximális méretüket. Elsősorban lombjával díszítő, a levél morfológiája ezért meghatározó, mérete, alakja, erezete, mintázata mind fontos bélyeg, fehér vagy lilás hattagú virágai kiemelkednek a levelek közül. Május végétől szeptemberig hozzák virágzati száraikat, melyeken az apró, liliomhoz hasonló virágok egy-egy napig nyílnak, de a virágzás akár három hétig is elhúzódhat.
 
Ázsiában nem csak édeskés virágát, de friss hajtásait spárgához hasonlóan fogyasztják.