utolsó frissítés: 2024-06-19

Artemisia

'Powis Castle'

mediterrán üröm

  • Jellemzők
  • Több információ
  • Társítás
Virágzási idő I. II. III. IV. V. VI. VII. VIII. IX. X. XI. XII.
Virágszín sárga
Lombszín: ezüstszürke
Fényigény:
Vízigény:
Talaj tápanyagtartalma: normál; alacsony
Teljes magasság (cm): 80
Lombmagasság (cm): 70
Tőtávolság (cm): 50
Darab / m2: 3-4
Kiültetési javaslat: I-II
Igények:
Talaj kémhatása: normál Talajtípus: normál kerti talaj; köves sziklás Télállóság: Z6
Felhasználás:
Felhasználási csoportok: sziklakertbe ültethető; edényes beültetésekhez; évelőágyba ültethető
Kertstílusok évelői:
kavicskertek; mediterrán kert
Élőhely:
A nemzetség nevét Artemiszről kapta, aki a hold, a vadászat és az íjászat görög istennője, a nők, gyerekek védelmezője. Maga a nemzetség több száz fajból áll, és Dél-Amerika, Afrika trópusi területeit valamint Ausztráliát leszámítva az egész világon megtalálhatók honos képviselői.
Több faj illóolaja a kereskedelemben is elérhető, de az abszint egyik alap aromanövénye is. Nevével ellentétben azonban Üröm városa minden bizonnyal nem a növényről lett elnevezve.

Szabályos habitusú, levélzete finoman szeldelt, ezüstösen molyhos. A növény szára fásodó, hidegebb teleken visszafagyhat, de a tőnél újra hajt. Sárga, visszafogott virágait nyár végén, ősz elején hozz, melyek díszítőértéke csekély. Ha lehet ilyet mondani „örökzöld” vagy inkább „örökszürke, lombja nem hullik le télre.

Meleg, napos és mérsékelten száraz helyet kíván, nagyon jó vízelvezetésű talajban, védett fekvésben nálunk is áttelel. Tápanyagban közepes vagy inkább szegényebb talajt kíván, nem nő túl gyorsan, fekvéstől függően mérete változó lehet, 40-80cm magasság közt is.

1968-ban Jimmy Hancock egy angliai kertben találta, majd Powis Castle kertjében nevelte tovább ahol mint főkertész dolgozott, 1972-ben mutatta be fajtaként.
Elnyerte az Award of Garden Merit (AGM) címet 1993-ban a Brit Királyi Kertészeti Társaságtól.