utolsó frissítés: 2024-06-19

Apium graveolens

gumós zeller

  • Jellemzők
  • Több információ
  • Társítás
Virágzási idő I. II. III. IV. V. VI. VII. VIII. IX. X. XI. XII.
Virágszín fehér
Lombszín: zöld
Fényigény:
Vízigény:
Talaj tápanyagtartalma: normál
Teljes magasság (cm): 45
Lombmagasság (cm): 45
Tőtávolság (cm): 35
Darab / m2: 11-13
Kiültetési javaslat: I-II-III
Igények:
Talaj kémhatása: normál Talajtípus: agyagos; normál kerti talaj Télállóság: Z3
Felhasználás:
Felhasználási csoportok: edényes beültetésekhez; fűszerkert
Kertstílusok évelői:
parasztkerti évelők; mediterrán kert
Élőhely:
Az ókori Görögországban népszerűek voltak a pánhellén játékok, és bár az Olimpiák már csak hagyományaik miatt is különlegesek egy sportolónak, de nem az egyetlen, amit korában megtartottak. Argosz városához közel rendezték a nemeai játékokat Zeusz tiszteletére, ahol a dicsőség mellett a győztes jutalma egy vadzellerből font koszorú volt. A történet szerint egy alkalommal a koszorúban megbújt egy kígyó, ami halálra marta a nemeai király fiát- ezek után a vadzellert már gyászkoszorúkba fonták.

A rómaiak sem vetették meg, ételeikben gyakran használták levelét, szárát. A nemzetség neve latin eredetű, fajspecifikus neve a ’graveolens’ erősen illatosat jelent. Levelei ásványi anyagokban, vitaminokban gazdagok. Forrázata, teája szélhajtó, étvágygerjesztő hatású, emésztési zavarokra használható. Gumója egyike az alap zöldségeknek, levesek, raguk, köretek különleges ízű összetevője. Szára, levele levesekbe is jó ízt ad akár egészben, vagy aprítva.

Gasztronómiai jelentősége csak a IX. századtól kezdett fellendülni, sokféle hiedelemhez kötődött, majd széles körben lett ismert a gasztronómiában. A zellersó a közismert Bloody Mary koktél összetevői között is szerepel.

A történetekből kitűnik, hogy a mediterrán területekről, Földközi-tenger környékéről származó növény, melegigényes zöldségféle.

Lombja fényes sötétzöld, viszonylag merev, erősen aromás. Fehér virágú ernyői nyáron nyílnak a Gumós, szár és halványító változatát is termesztik, a gumós zeller palántáit semmiképpen sem szabad mélyre ültetni.
Vízigényes, közepes tápanyagigényű de melegigényes faj, lombjával a gumók bírják az enyhébb fagyokat is.