utolsó frissítés: 2024-07-15

Achillea millefolium

'Tutti Frutti Pomegranate'

Cickafark

  • Jellemzők
  • Több információ
  • Társítás
Virágzási idő I. II. III. IV. V. VI. VII. VIII. IX. X. XI. XII.
Virágszín piros
Lombszín: zöld
Fényigény:
Vízigény:
Talaj tápanyagtartalma: normál; alacsony
Teljes magasság (cm): 70
Lombmagasság (cm): 40
Tőtávolság (cm): 45
Darab / m2: 7-8
Kiültetési javaslat: I-II
Igények:
Talaj kémhatása: normál; mészkedvelő Talajtípus: normál kerti talaj Télállóság: Z4
Felhasználás:
Felhasználási csoportok: rózsákkal társítható évelők; évelőágyba ültethető
Kertstílusok évelői:
parasztkerti évelők; természetközeli kert (vadasan)
Élőhely:
Az Achillea nemzetség közel kétszáz fajt foglal magába, és mind az északi féltekén honos, főként Eurázsiában és Amerikában. Nevét a legnagyobb görög harcosról, Achilleusról kapta, mert állítólag a harctéren szerzett sebeiket e gyógynövénnyel kezelték katonái. A népi gyógyászatban jól ismert nemzetség, de a dísznövények közt is kitűnően megállja a helyét. Kereskedelmi forgalomban legtöbbször az A. millefolium, A. filipendulina, A. ptarmica és fajtáik szerepelnek, illetve egyes hibridek, melyek nemesítésében Ernst Pagels is úttörő szerepet játszott.

Az A. millefolium az egész északi féltekén honos lágyszárú évelő. Számtalan fajtája jól használható évelőágyakban, kertekben, fehértől a sárgán át a rózsaszín-piros-lila árnyalatokat találjuk meg. Levele finoman osztott- ’millefolium’, azaz ezerlevelű.

Tutti Frutti sorozat tagjai mind egy-egy gyümölcs nevét viselik a színükre utalva, visszavágva gyengébb másodvirágzást is produkálnak. A Sahin nemesítő cég fajtái. Az első Achillea sorozat, ahol cél volt mind a négy szín megjelenése. Hosszan és egységesen virágzó évelő, vágott és szárazvirágként is jól használható. Erős szára 70-75cm magasan hozza bordó virágzatait.