utolsó frissítés: 2024-07-15

Achillea millefolium

'Summer Fruits Carmine'

Cickafark

  • Jellemzők
  • Több információ
  • Társítás
Virágzási idő I. II. III. IV. V. VI. VII. VIII. IX. X. XI. XII.
Virágszín piros
Lombszín: zöld
Fényigény:
Vízigény:
Talaj tápanyagtartalma: normál; alacsony
Teljes magasság (cm): 50
Lombmagasság (cm): 30
Tőtávolság (cm): 35
Darab / m2: 8-9
Kiültetési javaslat: I-II
Igények:
Talaj kémhatása: normál; mészkedvelő Talajtípus: normál kerti talaj Télállóság: Z4
Felhasználás:
Felhasználási csoportok: sziklakertbe ültethető; támfalak és flórakosarak beültetése; rózsákkal társítható évelők; évelőágyba ültethető
Kertstílusok évelői:
parasztkerti évelők; természetközeli kert (vadasan)
Élőhely:
Az Achillea nemzetség közel kétszáz fajt foglal magába, és mind az északi féltekén honos, főként Eurázsiában és Amerikában. Nevét a legnagyobb görög harcosról, Achilleusról kapta, mert állítólag a harctéren szerzett sebeiket e gyógynövénnyel kezelték katonái. A népi gyógyászatban jól ismert nemzetség, de a dísznövények közt is kitűnően megállja a helyét. Kereskedelmi forgalomban legtöbbször az A. millefolium, A. filipendulina, A. ptarmica és fajtáik szerepelnek, illetve egyes hibridek, melyek nemesítésében Ernst Pagels is úttörő szerepet játszott.

Az A. millefolium az egész északi féltekén honos lágyszárú évelő. Számtalan fajtája jól használható évelőágyakban, kertekben, fehértől a sárgán át a rózsaszín-piros-lila árnyalatokat találjuk meg. Levele finoman osztott- ’millefolium’, azaz ezerlevelű.

Kompakt sorozat, középmagas termetű növényekkel, a klasszikus színekben. A virágok már nyílás kezdetén kárminpirosak, egészen levirágzásig, mikor színük halványulni kezd. Alacsonyabb mérete sziklakertekbe, edényes ültetésre is alkalmassá teszi, más cickafarkhoz hasonlóan alacsony igényű, jó vágott és szárazvirág alapanyag.