utolsó frissítés: 2024-06-19

Achillea millefolium

'New Vintage White'

Cickafark

  • Jellemzők
  • Több információ
  • Társítás
Virágzási idő I. II. III. IV. V. VI. VII. VIII. IX. X. XI. XII.
Virágszín fehér
Lombszín: zöld
Fényigény:
Vízigény:
Talaj tápanyagtartalma: normál; alacsony
Teljes magasság (cm): 35
Lombmagasság (cm): 25
Tőtávolság (cm): 30
Darab / m2: 8-9
Kiültetési javaslat: I-II
Igények:
Talaj kémhatása: normál; mészkedvelő Talajtípus: normál kerti talaj Télállóság: Z4
Felhasználás:
Felhasználási csoportok: sziklakertbe ültethető; edényes beültetésekhez; évelőágyba ültethető
Kertstílusok évelői:
parasztkerti évelők; természetközeli kert (vadasan)
Élőhely:
Az Achillea nemzetség közel kétszáz fajt foglal magába, és mind az északi féltekén honos, főként Eurázsiában és Amerikában. Nevét a legnagyobb görög harcosról, Achilleusról kapta, mert állítólag a harctéren szerzett sebeiket e gyógynövénnyel kezelték katonái. A népi gyógyászatban jól ismert nemzetség, de a dísznövények közt is kitűnően megállja a helyét. Kereskedelmi forgalomban legtöbbször az A. millefolium, A. filipendulina, A. ptarmica és fajtáik szerepelnek, illetve egyes hibridek, melyek nemesítésében Ernst Pagels is úttörő szerepet játszott.

Az A. millefolium az egész északi féltekén honos lágyszárú évelő. Számtalan fajtája jól használható évelőágyakban, kertekben, fehértől a sárgán át a rózsaszín-piros-lila árnyalatokat találjuk meg. Levele finoman osztott- ’millefolium’, azaz ezerlevelű.

Kompakt növekedésű, virágzása késő tavasztól indul, majd szinte folyamatosan hozza fehér virágzatait a nyár folyamán. Alacsony termete miatt edényes beültetésre, vagy sziklakertbe is ültethető. Elnyílásban nem barnul be teljesen mint más fajták. Vágott és szárazvirágként is használható.