utolsó frissítés: 2023-10-03

Achillea millefolium

'Desert Eve Light Yellow'

  • Cserépméret:
  • Állapot:
  • Jellemzők
  • Több információ
  • Társítás
Virágzási idő I. II. III. IV. V. VI. VII. VIII. IX. X. XI. XII.
Virágszín sárga
Lombszín: zöld
Fényigény:
Vízigény:
Talaj tápanyagtartalma: normál; alacsony
Teljes magasság (cm): 40
Lombmagasság (cm): 25
Tőtávolság (cm): 35
Darab / m2: 8-9
Kiültetési javaslat: I-II
Igények:
Talaj kémhatása: normál; mészkedvelő Talajtípus: normál kerti talaj Télállóság: Z4
Felhasználás:
Felhasználási csoportok: edényes beültetésekhez; rózsákkal társítható évelők; évelőágyba ültethető
Kertstílusok évelői:
parasztkerti évelők; természetközeli kert (vadasan)
Élőhely:

Az Achillea nemzetség közel kétszáz fajt foglal magába, és mind az északi féltekén honos, főként Eurázsiában és Amerikában. Nevét a legnagyobb görög harcosról, Achilleusról kapta, mert állítólag a harctéren szerzett sebeiket e gyógynövénnyel kezelték katonái. A népi gyógyászatban jól ismert nemzetség, de a dísznövények közt is kitűnően megállja a helyét. Kereskedelmi forgalomban legtöbbször az A. millefolium, A. filipendulina, A. ptarmica és fajtáik szerepelnek, illetve egyes hibridek, melyek nemesítésében Ernst Pagels is úttörő szerepet játszott.

Az A. millefolium az egész északi féltekén honos lágyszárú évelő. Számtalan fajtája jól használható évelőágyakban, kertekben, fehértől a sárgán át a rózsaszín-piros-lila árnyalatokat találjuk meg. Levele finoman osztott- ’millefolium’, azaz ezerlevelű.

A ’Desert Eve’ sorozat kompakt, 30-40cm magas, kora nyári virágzású. Alacsony virágzati szárai más cickafarkhoz hasonlóan alkalmasak virágkötészeti célokra, elvirágzás után visszavághatók. A Desert Eve Light Yellow’ halványsárga színű, alacsony termete miatt akár sziklakertekben, vagy edényes beültetésre is használható.