utolsó frissítés: 2024-03-28

Nepeta racemosa

'Grog'

Kaukázusi macskamenta

  • Cserépméret:
  • Állapot:
  • Jellemzők
  • Több információ
  • Társítás
Virágzási idő I. II. III. IV. V. VI. VII. VIII. IX. X. XI. XII.
Virágszín kék
Lombszín: ezüstszürke
Fényigény:
Vízigény:
Talaj tápanyagtartalma: normál
Teljes magasság (cm): 40
Lombmagasság (cm): 25
Tőtávolság (cm): 40
Darab / m2: 7-9
Kiültetési javaslat: I-II
Igények:
Talaj kémhatása: normál Talajtípus: agyagos; homokos; normál kerti talaj Télállóság: Z4
Felhasználás:
Felhasználási csoportok: közterületekre ajánlott; támfalak és flórakosarak beültetése; edényes beültetésekhez; rózsákkal társítható évelők; évelőágyba ültethető
Kertstílusok évelői:
parasztkerti évelők; kavicskertek; mediterrán kert; természetközeli kert (vadasan)
Élőhely:
Jellemzők: Elterülő, alacsonyabb fajta, jól fedi a talajt. Közterületekre kifejezetten jó, kipróbált évelő.

A Lamiaceae család számos aromás növényt foglal magába, melyeket több ezer éve hasznosít az emberiség akár a népi akár a modern gyógyászatban. Általános bélyegeik- a négyélű szár, keresztben átellenes levélállás, ajakos virágok vagy a sokuknál előforduló illóolajtartalom sok más -esetünkben dísz- növényhez hasonlóan, igaz a macskamentákra is.

Eurázsia és Európa legnagyobb részén honosak, de Afrika szubtrópusi részein is megtalálható több fajuk. Jelen vannak az amerikai kontinensen is, mint behurcolt fajok. Fajgazdagságukat tekintve ez nem csoda, közel 300 fajt tartanak nyilván az adatbázisok. A Nepeta egy régi Etruszk város -mai Nepi- nevét hordozza magán, köznapi nevük szinte minden nyelven macskamenta. Valójában ez a népszerűség enyhén túlzott, a Nepeta cataria az a faj, ami az ivarérett macskák egy részénél valamilyen eufórikus hatást válthat ki, és ezt fajspecifikus neve is jelzi, a többi faj és fajta hatása jóval enyhébb, igen változó.

Illóolaja nyugtató hatású, teája jó köhögéscsillapító, gyomor és bélgörcs enyhítő. Természetesen a fajok és a fajták között nagy eltérés lehet aromaanyagok tekintetében, különösen a dísznövényeknél, ahol a nemesítés során nem elsődleges cél a magas illólajtartalom.

Igazán tágtűrésű fajok, elsődlegesen a szárazabb, napos vagy félárnyékos helyeket kedvelik. Sokféle talajtípust tolerálnak, lazább homokos vagy kötöttebb talajon is megélnek, nem érzékenyek az erősebb fagyokra sem, jó hidegtűrők. Színskálájuk a kéktől a lilán át egészen a fehérig terjed azok minden árnyalatával, magasságuk az alacsony terülő fajtáktól a fél métert meghaladó erőteljes növekedésűekig változik. A dísznövények között legtöbbször a kaukázusi macskamenta (N. racemosa), a kerti macskamenta (N. x faassenii) a nagyvirágú macskamenta (N. grandiflora), valamint különböző hibridek szerepelnek.

Kora nyártól hosszan virágzó évelők, júliusi visszavágás után azonban másodvirágzásra is lehet számítani nyár végétől kora őszig. Elszáradt lombját tavasszal elég visszavágni kétharmad magasságban, 3-4 évente pedig tőosztással lehet a nagy töveket fiatalítani.Virága vonzza a rovarokat, méhek, lepkék kedvelt növényei. Sokoldalúan felhasználható a tájépítészetben, sokféle kertstílus attraktív virágai, nagy részük közterületekre is bátran ültetehető.